Reflü Nedir?
Reflü, mide asit içeriğinin yemek borusuna hatta ağız boşluğu ve akciğere ulaşmasından kaynaklanan semptomlar veya komplikasyonlardır.
Mide yanması semptomu (oldukça kısa süreli göğüs arkasında yayılan ağrılı, yanma hissi) ve kusma veya her ikisinin birden, en az haftada bir kez olması reflü ile tanımlanır.
Bazı hastalarda semptomların özellikle akşamları görülmesi gündüz semptomlarına göre yaşam kalitesi üzerinde daha fazla etkiye sahiptir.
Obezite ile reflü arasında önemli bir ilişki vardır. Bel çevresinin genişlemesi midedeki baskıyı arttırır ve midenin yemek borusu ile arasındaki kapak bir süre sonra açılmaya ve mide içeriğinin yemek borusuna geçmesiyle sonuçlanır.
Reflü Hastasıyım.
Yatmadan 3-4 saat önce yemek yememeliyim. Çünkü uyumak istediğimde mide içeriğim yemek boruma daha kolay ulaşır ve uyku kalitem kötü etkilenir.
Yemek yedikten sonra yatmamalıyım. Çünkü yatay konumdayken mide içeriği çok daha kolay bir şekilde yemek borusuna ulaşır.
Sıkı kıyafetler giymemeli, özellikle sıkı kemer kullanmamalıyım. Sıkı kıyafetler ve sıkı kemer karın dolayısıyla mide üzerinde baskı oluşturur ve bu baskı mide asidinin yemek borusuna ulaşmasını kolaylaştırabilir.
Sigara kullanmamalıyım.
Reflüyüm.
Yemek borumun mide asidine maruziteyini azaltmak için;
Büyük porsiyon içeren öğünlerden, yüksek yağlı kızartma ve yemeklerden, alkolden uzak durmalıyım.
Mide asidinin asitliğini azaltmak için;
Kahve ve fermente alkollü içeceklerden uzak durmalıyım.
Ağrıyı azaltmak için;
Tükettiğim zaman beni rahatsız eden ve ağrı hissettiğim yiyeceklerden uzak durmalıyım.
Özellikle bu besinlerden kaçınalım: Kızartılmış yiyecekler, kahve, fast food gıdalar, sigara, alkol, çay, gazlı içecekler, acı çikolata, pastırma, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, acı baharatlar, ketçap, mayonez, mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyveler, bol salçalı yemekler.